İstanbul’da Nerede Kitap Okunur?
GENEL

‘Kitap okumak’ başlı başına konsantrasyon isteyen bir eylem. Konsantrasyonun bir kısmı da  kitap okumayı seçtiğiniz mekan ile yakından ilgili. Eğer kitap okurken çevrenizde sessiz bir ortam istiyorsanız, hafif bir müzik olması tercihinizse ya da ‘benim için ortamın gürültüsü hiç önemli değil, ayaklarımı uzatsam yeter’ diyorsanız sizin için nerede kitap okuduğumuzu ve neden orada kitap okuduğumuzu anlatan bir liste derledik. Hadi başlayalım!

Parklar: İstanbul’un koşuşturmacasında çok fırsat bulamasak da havalar hala tüm güzelliğini sunmaya devam ederken açık havada kitap okumak en değerli olanı. Eğer kitap okurken sessizlik sizin için önemliyse ve açık havayı tercih edenlerdenseniz bazı parklar bu konuda kitabınıza güzel bir ufukla eşlik edebilir. İstanbul da bu konuda sanıldığı kadar sığ değil. Evinize yakın kafa dinleyebileceğiniz hiç park yoksa işte sizin için birkaç alternatif:

Emirgan Korusu

  • Emirgan Korusu: Sarıyer’de yer alan koru, boğaz kıyısında ve Emirgan-İstinye semtleri arasında yer alıyor. Her ne kadar hafta sonları kalabalık olsa da yine de geniş yüz ölçümüyle kendinize ve kitabınıza ayırabileceğiniz bir sessizlik bulabilirsiniz.

Ulaşım: Şişli’den 29Ş numaralı otobüs ile ya da Ayazağa metrosundan SRY14, SRY07 numaralı otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

ulus parkı

  • Ulus Parkı: Her zaman Boğaz manzarasını karşımıza alma şansı bulamasak da hafta sonları kafa dinlemeye ve kitap okumaya gitmek için Ulus Parkı da en güzel tercihler arasında. İstanbul’un gözbebeklerinden biri olan bu park Beşiktaş’ın Ulus semtinde yer alıyor.

Ulaşım: Şişli’den DT2 numaralı otobüs ile ya da Gayrettepe’den U2 numaralı otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

otağtepe

  • Otağtepe: Anadolu Yakası’nın en güzel parklarından birisi. Hem sağladığı huzurla sizi şehirden çok uzakta gibi hissettiriyor hem de kitap okurken gözünüzün kaydığı Boğaz manzarasıyla şehre ne kadar yakın olduğunuzu farkediyorsunuz.

Ulaşım: Kadıköy’den 15F numaralı otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

fenerbahçe parkı

  • Fenerbahçe Parkı: Diğer parklardan ziyade Fenerbahçe Parkı denize sıfır oluşuyla ve yeşilliğiyle kitap okumak için biçilmiş kaftan. Kadıköy’ün Fenerbahçe semtinde bulunan park aynı zamanda Kalamış Marina ile komşu.

Ulaşım: Kadıköy’den FB1 ya da 222 numaralı otobüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Kütüphaneler: Sessizliği ön planda tutan ve açık havada konsantrasyon problemi yaşayan kitapseverler için en verimli mekanlar, tabiki kütüphaneler! Keşke birçok yabancı ülkedeki gibi her semtte bir halk kütüphanemiz olsa ve kütüphaneye gitmek için uzun yollar katetmesek ama İstanbul’da bu pek de mümkün değil ne yazıkki. Eğer kütüphane için birkaç alternatif arıyorsanız sizin için sevdiğimiz iki tanesini buraya bırakıyoruz.

Ataturkkitapligi

  • Atatürk Kitaplığı: Taksim Gezi Parkı’nın karşı çaprazında kalan kütüphane, deniz manzarasıyla da size güzel bir ortam sunuyor. Kitap okumak için mutlaka gidilmesi gereken kütüphaneler arasında.
  • beyazitdevletkutuphanesi
  • Beyazıt Devlet Kütüphanesi: Beyazıt Meydanı’nda bulunuyor ve 1884 yılında kurulan bu kütüphane içerisinde yarısı kitap olmak üzere bir milyona yakın döküman barındırıyor. Ayrıca bulunduğu konum ve mimarisi sebebiyle tarihin içinde yaşıyormuşsunuz hissine kapılmanız kadar doğal ve güzel bir şey yok!

Ulaşım: Taksim’den metroyla Vezneciler durağında inip 7 dakika yürüme mesafesiyle ya da Taksim’den 46H numaralı otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

petra roasting

Kitabevleri & Cafeler: İstanbul’un zengin olduğu konulardan birisi de kitabevleri ve kitap okuyacağınız sakinlikteki cafeleri… Üstelik bu mekanları sadece kitap okumak için değil, arkadaşlarınızla kitap toplantıları yapmak için de kullanabilirsiniz. Üçüncü dalga kahve evlerinin iyiden iyiye hayatımıza girdiği günlerde ise eminizki zaten elinizde birçok alternatifiniz mevcut.

istanbul metro

Otobüs & Metro Yolculukları: Eğer gürültüden etkileniyorsanız mutlaka kulaklığınızı yanınızda taşıyın, telefon/MP3 player’ınızdan en sevdiğiniz klasik müzik albümünü açın ve okuduğunuz kitaba kendinizi emanet edin: Otobüs ve metro yolculukları İstanbul’da kitap okunacak en güzel mekanlar arasında çünkü zaman sınırınız yok 🙂 Yolunuz ne kadar kısa olursa olsun eğer mesai giriş/çıkış saatlerinde yoldaysanız ve trafiğe yakalanmışsanız fazladan birkaç sayfa okuyacağınız için mutlu bile olabilirsiniz!

 

Diğer Genel İçerikleri