Artist 2016 / 26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı Açılıyor!
GENEL

ARTIST / Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı, 26 yıldır olduğu gibi bu yıl da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi, Beylikdüzü’nde, 12-20 Kasım 2016 tarihleri arasında gerçekleşiyor.

Bu yıl 26.sı düzenlenecek ARTİST Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’nın 7 no’lu ana salonunda bu yıl 25 galerinin[1] yanısıra Umulmadık Topraklar isimli, çok küratörlü geniş bir sergi, panel ve performanslar dizisi ile karşımıza çıkacak.

Her yıl genç sanatçılara destek vermek için ayrılan 8. Salonda ise, 30’u aşkın inisiyatif ve grubun yanısıra Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Kültür Üniversitesi ve Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi’nin de içinde olduğu kurumlar yer alacak.

Bu yıl ayrıca Burcu Pelvanoloğlu’nun davetiyle Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği Başkanı (AICA) Marek Bartelik fuara konuşmacı olarak katılacak.

12 Kasım günü saat 11:00’de kapılarını ziyaretçilere açacak olan ARTIST 2016 Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı toplamda 12 bin metrekareyi aşkın iki salonunda 9 gün boyunca sanatseverlerle yüzlerce sanatçının bini aşkın eserini buluşturacak.

ARTİST 2016’yı Onurlandıranlar

İstanbul Sanat Fuarı’nın, her yıl plastik sanatlara katkıları ve farklı alanlardaki çalışmaları nedeniyle verilen onur ödülleri de sahiplerini buldu. Çağdaş sanatlara önemli katkıları nedeniyle Sanatçı Onur Ödülü Sayın Gülsün Karamustafa’ya verilirken Sanatsever Kurum Onur Ödülü ise Summart Sanat Merkezi’ne verildi.

Ödüller 14 Kasım 2016 Pazartesi günü düzenlenecek geleneksel TÜYAP Onur Yemeği’nde sahipleriyle buluşacak. Bu kapsamda Gülsün Karamustafa için ayrılacak alanda “Sineması” adlı bölümde sanatçının çeşitli dönemlerde gerçekleştirdiği video işlerinden bir seçki gösterilecek. Aynı zamanda “Kağıt Üzerinde Gülsün Karamustafa” başlıklı belge-sergide, sanatçı ve işleri için gerçekleştirilmiş, afiş, billboard, katalog, davetiye gibi görsel iletişim tasarımı öğeleri; sanatçının yaptığı kitap-dergi kapakları, illüstrasyonlar, belirlenmiş bir küratoryal konsept kapsamında izleyicilerle buluşuyor.

Sanatsever Kurum ödülü kapsamında ise Denizhan Özer küratörlüğünde gerçekleşecek Summart Bora Koleksiyonu sergisine de geniş bir yer verilecek. Summart Sanat Merkezinin kurucusu Mete Bora tarafından 1989 yılında başlatılan Bora Koleksiyonu’dan bir seçki fuar boyunca ziyaretçilere açık olacak.

 

“Umulmadık Topraklar”a Doğru…

Önceki yıllardan farklı olarak, galerilerin yanısıra ARTİST / Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı bu yıl sanatseverlerin karşısına “Umulmadık Topraklar” başlıklı geniş kapsamlı bir projeyle çıkıyor. “Umulmadık Topraklar” bizi, hepimizin bir şekilde özne ya da tanık olarak maruz kaldığı göçmenlik üzerine düşünmeye davet ediyor.

Bu yıl Ankara ve İstanbul’dan galerilerin yanı sıra Yunanistan, Avusturya, İtalya gibi ülkelerden bağımsız sanatçı gruplarını, küratöryal sergileri, performansları, atölye çalışmalarını, sivil toplum kuruluşlarını ve toplumsal hareketleri bir araya getiren, çok küratörlü bir model ile organize edilen projede yer alacak küratörler ve kurumlardan bazıları şöyle:

DEPO Tophane-BAK, Emre Zeytinoğlu, Barış Seyitvan, Ezgi Bakçay, Rahmi Öğdül, İpek Çankaya -Halka Sanat, Rafet Aslan, Aslıhan Kaplan Bayrak-Bahçe Grubu, Göçmen Kadınlar Birliği (Almanya),  Mahmut Koyuncu, Yekhan Pınarlıgil-Lionel Soukaz(Paris-Fransa), Elli Chrysidou (Selanik, Yunanistan), Bahçe Grubu, Taner Güven, Zeki Coşkun, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Uygulama ve Araştırma Merkezi (FUAM), Hinterland Galerie (Viyana, Avusturya), Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Grafist, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent/Kent Düşleri Atölyesi, LeMan, Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED)

 

Değerli Koleksiyon TÜYAP’ta

Valör Sanat Galerisi’nin koleksiyonu ilk kez TÜYAP’ta koleksiyonerle buluşmaya hazırlanıyor.  Aralarında Leopold Levy, Halil Paşa, Turan Erol, Ferruh Başağa, Fikret Mualla, Avni Arbaş, Komet, İbrahim Çallı, Orhan Peker, Sami Yetik, Burhan Doğançay ve Oya Zaim Katoğlu gibi Türk resminin üç kuşağının önemli temsilcilerinin işlerinin yer alacağı koleksiyon, fuar süresince koleksiyonerlerin beğenisine sunulacak.

Adasanat TÜYAP’ta

1990 yılında Memet ve Buket Güreli’nin bağımsız sanat çalışmalarını sürdürmek üzere kurulan Adasanat ilk kez TÜYAP’a katılarak sanatçıların işlerini sergileyecek. Alaadin Aksoy’un bugüne dek görülmemiş en büyük eserlerinden biri Adasanat tarafından sergilenecek.

 

12 Yıldır Gençlere Destek

Kapılarını 12 yıldır genç sanatçılara, gruplara, inisiyatiflere ve üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri öğrencilerine açan ARTİST, bu yıl da 8 No’lu Salonda bağımsız genç sanatçılara yer veriyor. Bu vesileyle genç sanatçıların ve güzel sanatlar öğrencilerinin galerilerle iletişimine, projelere katılımına ve ortak projeler üretmesine olanak tanınıyor.

  1. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı, her yıl olduğu gibi bu yıl da, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.

ARTİST, 20 Kasım 2016 Pazar akşamına kadar ziyaretçiler için kapılarını açık tutacak.

Saygılarımızla

TÜYAP A.Ş.

Sanat Fuarı İletişim:  Bora ULUTAŞ Proje Satış Uzmanı

boraulutas@tuyap.com.tr

Basın İletişim: Cemran ÖDER Kurumsal İletişim Müdürü

cemranoder@tuyap.com.tr

[1] Katılımcı galerilerden öne çıkanlar: Ada Sanat, Galeri d’Art, The Art Department, Alanistanbul, Akademililer Sanat Merkezi, Versus, Maltepe Sanat Galerisi, Karşı Sanat Çalışmaları, Harmony Sanat Galerisi, Asfalt Art Gallery, Evin Sanat Galerisi, Doruk Sanat, Asmalımescit NeoArtProject (İtalya), Galeri Diani, Hinterland (Avusturya), Ürün Sanat Galerisi, Eksen Sanat Galerisi, Halka Sanat, Galeri Soyut, Galeri Baraz…

Diğer Genel İçerikleri