1220 Eserlik Kuşlu Kitaplar Koleksiyonu: BUDE
RÖPORTAJ

Bude,  sergilere, etkinliklere, eğitimlere açık bir psikoterapi merkezi.  Kurucusu Psikolog Dr. Serkan Özgün’un başlangıçta dekoratif bir fikir olarak kitap toplamaya başlamış ve zaman içerisinde kitaplar bir koleksiyona dönüşmüş.  Bude’nin hikâyesini kendisinden dinleyelim.

  • Kuşlu kitaplara ilginiz nasıl başladı?

2015 yılında merkezimiz için Osmanbey’de ki daireyi yenilerken mimar eşimin önerisi ile salondaki kitaplıklara merkezin ismi ile ilişkili olarak kuşlu kitaplar, filmler koyalım diye karar verdik. “Bude” baba dili olan Gürcüce de “kuş yuvası” anlamına geliyor. Merkezin de farklı etkinliklere yuva olmasını istedik ve mekanımız bugüne değin resim sergilerine, söyleşilere ev sahipliği yaptı. Başlangıçta dekoratif bir fikir olarak kitap toplamaya başlamışken zaman içerisinde bir hobiye ve derken bir koleksiyona dönüştü, kitaplar arttıkça yeni kitaplıklar ekledik ve bugünkü haline ulaştı.

  • Kuşlu Kitaplar koleksiyonun hikayesinden bahseder misiniz?

Önce aklımıza gelen bildik kuşlu kitaplarla başladık “Martı” gibi “Çalıkuşu” gibi, sonra sevdiğimiz yazarların kitaplarında kuşlu kitapları aradık Cemal Süreyya, Hasan Ali Toptaş, Yaşar Kemal ve derken diğerleri.  Kitaplarına kuş isimleri verdiklerine sevindiğimiz yerli ve yabancı birçok yazar eklendi kitaphanemize. Yeni çıkan kitapları takip edip topladığımız gibi sahaflardan artık baskısı olmayan kitaplarla da koleksiyonumuzu genişlettik. Türkiye’nin önemli kuş gözlemcilerinden dostumuz Oğuz Mülayım’ın bize tanıttığı pek bilinmedik kuş türlerinin doğada değil ama edebiyatta peşine düştük patka, çıvgın, cılıbıt, karameke, toy, üveyik karşımıza çıktı. Kendisi de öykücü dostumuz Oğuz Dinç’te pek tanımadığımız yazarlarla buluşturdu bizi. Sonra koleksiyonumuzu duyan dostlarımız duydukları, gördükleri kitapları iletti, böylece kitaphanemiz halen büyümeye devam ediyor.  

  • Bude içerisinde neler okuyabiliriz?

Biz koleksiyonu üç ana gruba ayırdık yerli, yabancı ve çocuk olmak üzere. Bu üç grup içerisinde de klasiklerden güncellere, edebiyatın farklı türlerinde öykü, roman, şiir, anı, tarih, polisiye zengin bir çeşitlilik mevcut. Özellikle barındırmaktan memnuniyet duyduğumuz yabancı yazarlardan; Agatha Christie, Anton Çehov, Cengiz Aytmatov, Charles Bukowski, Edgar Allan Poe, Franz Kafka, Furuğ Ferruhzad, Harper Lee, Jerzy Kosinski, Haruki Murakami, Italo Calvino, Maksim Gorki, Octavio Paz, Pablo Neruda,  Patrick Süskind, Richard Bach, Sadık Hidayet,  Stefan Zweig, Tom Robbins, Ursula K. Le Guin ve Virginia Woolf sayılabilir. Yerli yazarlarda ise liste çok daha uzun.

  • En sevdiğiniz kuşlu kitap  hangisi ve hikayesinden bahseder misiniz?

Çok zor, birini söylesek diğeri gücenir. Bazılarını kuş isimlerinden dolayı ayrı seviyoruz. Benim için saka kuşları çok özeldir Fakir Baykurt’un kitabını ayrı severim. Eşim için kızılgerdan ve dolayısıyla Jo Nesbo. Kimini komşuluktan; eşimin doğduğu ev Moda da Cemal Süreyya sokakta, Burgaz adalı olarak da Sait Faik. Kimini çizerinde; Mustafa Delioğlu ve Behiç Ak gibi. Bazı kitapları da yazarından; Arif Damar, Can Yücel, Enis Batur, Onat Kutlar, Oktay Rıfat, Orhan Kemal ve daha niceleri. Sahaflardan gelenlerin de yeri ayrı; Mahmut Yesari’nin 1932 basım “Kırlangıçlar” kitabı, 1933 tarihli Bürhan Cahit’in “Yalı Çapkını”, 1945 tarihli A. Ferhan Oğuzkan’ın “Fecir Kuşları”, 1948 basım Halit Fahri Ozansoy’un “Baykuş”u, kapak tasarımı Münif Fehim Bey’den. Bir de kitaphanemize çokça kitap kazandıran yazarlarımız var onlarda aileden gibi;  Enis Batur, Gülten Dayıoğlu, Feyza Hepçilingiler, Filiz Özdem, Mustafa Ruhi Şirin. İleride yazarları Bude’de  kitaplarıyla ve okuyucularıyla buluşturma hayalimizde var.

  • Bude’yi hangi saatler arasında ziyaret edebiliriz?

Hafta içi 10-17 saatleri arasında ziyaret edebilirler. Kitap listemize web sitemizden ulaşabilirler. Katalog sistemimiz olmadığı için ziyaretçilerimiz özellikle bakmak istedikleri kitapları önceden iletebilirler, arkadaşlarımız hazır edecektir.

Bude Psikoterapi Merkezi Halaskargazi Mah./Cad. No:86 K:4 D:5 Osmanbey Şişli         Tel: 02122962830   E-mail: bude@bude.com.tr    Web: www.bude.com.tr

Diğer Röportaj İçerikleri