“ ‘Defterler’ farklı bir Nilgün Marmara portresini gözler önüne seriyor.”
Nilgün Marmara’ya ‘Defterler’ ile Kavuşmak…
GENEL

Şair Nilgün Marmara ’nın (1958 – 1987) günlükleri eksiksiz olarak “Defterler” adıyla yayımlanıyor. Everest Yayınları’nca basılan kitabın tasarımını Bülent Erkmen yaptı.

29 yaşında kendi isteğiyle hayatına son veren Nilgün Marmara’nın günlükleri daha önce de “Kırmızı Kahverengi Defter” adıyla basılmıştı. Ancak bu kitap izinsiz ve pek çok eksikle yayımlanmış ve tartışmaları da beraberinde getirmişti. Şimdi yayınevi günlüklerin tamamını yayımlayarak tartışmalara son vermeyi vaat ediyor.

Yayınevince, “bu kitap aslında hiç yayımlanmamış olmalıydı” sözleriyle anlatılan kitapla ilgili şunlar söyleniyor:

Nilgün Marmara’nın günlüklerinin ‘Kırmızı Kahverengi Defter’ adıyla izinsiz bir şekilde yayımlanmasından itibaren başlayan yanlış anlamalar, yersiz kuşkular, haksızlıklar, aşırı yorumlar silsilesine bir son vermek amacıyla eksiksiz olarak yayımlanan ‘Defterler’, Nilgün Marmara ile ilgili soru işaretlerini ortadan kaldırıyor. ‘Defterler’ ile Nilgün Marmara adı etrafında dönen spekülasyonlar, yalan haberler, yanlış iftiralar sona eriyor. ‘Defterler’ gündelik yaşama, çevresine, ilişkilerine bakışını yansıtarak şimdiye kadar bilinenden, varsayılandan farklı bir Nilgün Marmara portresini de gözler önüne seriyor.”

Okurla buluşacak tek Nilgün Marmara çalışması da bu değil. Şairin günlükleri arasından çıkan, “Daktiloya Çekilmiş Şiirler” kitabında yayımlanmamış bazı şiirlerinin ilk versiyonları, notları, kimi mektupları, bağımsız dizeleri de “Kağıtlar” adıyla kitaplaştırılacak. Marmara’nın “son kitabı” olarak nitelenebilecek “Kağıtlar” TÜYAP 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda okura sunulacak.

Nilgün Marmara - Kağıtlar

Nilgün Marmara hakkında:

1958 yılında İstanbul’da doğdu. Ortaokul ve liseyi Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi’nde bitirip, yüksek öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı.

Sylvia Plath üzerine incelemeler yaptı. Plath’ın bireyin yalnızlığına ve varoluş sorununa bakışı genç şairi etkiledi. Nilgün Marmara, şiirlerinde çoğunlukla, 1. tekil kişinin düşle gerçek arasında gidip gelen, kırılgan izleklerini kullandı.

Çeşitli dergilerde şiirleri yayımlandı. küçük iskender, Lale Müldür, Orhan Alkaya, Cezmi Ersöz, Ece Ayhan, Gülseli İnal, Onur Göknil ve Serdar Aydın gibi şairleri derinden etkiledi.

Sylvia Plath sevgisi, Marmara’yı ölümde de sevdiği şairin yazgısıyla birleştirdi. 13 Ekim 1987’de henüz 29 yaşındayken “yaşama karşı ölüm” dedi ve intihar etti. Şiirleri “Daktiloya Çekilmiş Şiirler” adıyla yayımlandı. Günlüklerinde yer alan “Hayatın neresinden dönülse kârdır” sözü ise hafızalara kazındı.

Nilgün Marmara

Diğer Genel İçerikleri